Met trots delen wij dit artikel die De Gelderlander schreef over onze toppers die zich dagelijks inzetten voor de voedselbank.

Heel wat porties groenten in de pakketten van de voedselbank in Dieren komen uit de moestuinen van Landgoed Rhederoord in De Steeg. Daar hebben vrijwilligers een behoorlijk stuk, 345 vierkante meter, van het tuinencomplex in gebruik als moestuin. ,,Mede dankzij onze groente kunnen klanten van de voedselbank gezonder eten.”

Drijvende krachten zijn Janny van Dijken en Sonja Heilen. Ze runnen samen de Voedselbanktuin en sturen zo’n tien andere vrijwilligers aan. Dat zouden er best wat meer mogen zijn, want er is vanaf maart weer veel werk te doen. De werkzaamheden zijn gevarieerd: spitten, compost opbrengen, zaaien, poten, onkruid wieden, sproeien, oogsten, slakken vangen, porties maken.

Van Dijken nam in 2014 het initiatief. ,,Mijn baan stopte en ik zocht naar een andere invulling. In een tijdschrift las ik een verhaal over iemand die een tuin had waarvan de opbrengst naar de voedselbank ging. Dat sprak me aan. Ik heb het aangekaart bij Rhederoord en er werd heel positief gereageerd.”

‘Reuzeblij met groenten’

Na een half jaar sloot Heilen aan. Ze vindt het een erg leuke bezigheid en staat van harte achter het goede doel. ,,Het kan iedereen overkomen dat je je maandelijkse lasten niet meer kunt betalen en bij de voedselbank moet aankloppen. Ik denk dat we veel mensen met onze groenten reuzeblij maken.”

Van Dijken vult aan: ,,Groente en fruit zijn relatief duur. Junkfood is dus verleidelijk voor mensen met weinig geld. Mede dankzij onze groente kunnen klanten van de voedselbank gezonder eten.”

Aan het begin van elke werkochtend verdelen Van Dijken en Heilen de taken onder de vrijwilligers, waarbij zo veel mogelijk rekening wordt gehouden met ieders voorkeuren. Heilen roemt de sfeer tijdens de vaste dinsdag- en vrijdagochtenden. ,,We hebben een fijne groep trouwe vrijwilligers. Heel divers, maar dat werkt prima. Iedereen kan hier zichzelf zijn.”

De eisen die aan vrijwilligers worden gesteld, zijn niet hoog. Van Dijken: ,,Je mag met nul kennis aansluiten. Al doende leer je. Zo is het bij ons ook gegaan. Maar je moet wel fit zijn. Het is veel bukken en je zit vaak op je knieën.”

Flinke hap uit andijvieplanten

Het is ook fijn als je als vrijwilliger een beetje tegen teleurstellingen bestand bent. Van Dijken vertelt over het hert dat een paar jaar geleden uit alle zestig andijvieplanten een flink hap nam. ,,Dat zorgde voor een achterstand van een paar weken. Bovendien richtte het hert ook in de rest van de tuin behoorlijk wat schade aan.”

De afrastering is inmiddels verhoogd, maar daarmee zijn niet alle mogelijke problemen de wereld uit: slakken bijvoorbeeld kunnen er ook wat van. En de vrijwilligers zijn ook al eens druk doende geweest met het vangen van coloradokevers die op de aardappelplanten waren neergestreken. En dan is er nog de afhankelijkheid van de weersomstandigheden. Soms is het te nat, dan weer te droog.

Desondanks heeft de inzet van de vrijwilligers ertoe geleid dat jaarlijks enkele duizenden porties groente naar de voedselbank in Dieren gaan. ,,Onder een portie verstaan we bijvoorbeeld een krop sla, een stuk of drie bieten of een pondje bonen”, legt Heilen uit. ,,We maken de groenten mooi schoon. Het moet er allemaal goed uitzien, vinden we. De voedselbank mag niet het afvoerputje zijn.”

Meer informatie via voedselbanktuindesteeg@gmail.com.

Foto: Gerard Burgers
Tekst: Henk Aalbers voor De Gelderlander

 

  • Uitstekende biologische keuken
  • (H)eerlijke, lokale producten
  • Prachtige wijnen
  • Michelin Gids
  • Gault Millau
  • Gelegen in de Veluwse bossen
  • Mogelijkheid om te blijven overnachten
Beoordeeld met een 9.1

Contact

Restaurant Koetshuis Rhederoord

Parkweg 19
6994 CM De Steeg
T 026 – 4955358
E restaurant@rhederoord.nl

Nieuws & events

Wat is er te doen bij Restaurant Rhederoord
NIEUWS

Geniet van een Paaslunch bij Bar Restaurant Koetshuis Rhederoord

13 maart 2024

Geniet van een Paaslunch bij Bar Restaurant Koetshuis Rhederoord Pasen vier je op 1e & 2e Paasdag (zondag 31 maart en maandag 1 april) met familie en vrienden bij Restaurant Koetshuis Rhederoord. Geniet in de […]

Lees meer
NIEUWS

Landgoed Rhederoord opent Bar Restaurant Koetshuis

1 februari 2024

Landgoed Rhederoord opent Bar Restaurant Koetshuis Landgoed Rhederoord in De Steeg opent op 1 februari 2024 officieel Bar Restaurant Koetshuis by Rhederoord. Het bestaande koetshuis op het landgoed is volledig vernieuwd en […]

Lees meer
Thijs van Geffen

Restaurant Koetshuis Rhederoord aan de rand van "de Veluwe" met al het moois uit de natuur, streek en de seizoenen. Klassieke technieken en hedendaagse trends samen op een bord met verfijnde smaken. Komt u culinair genieten?

Thijs van Geffen Chef